Create your ‘design’ tools

In a generic way

Create your ‘design’ tools

Als je al meer dan 20 jaar elke Adobe update hebt gedraaid, dan ben je niet meer zo verrast met een nieuwe tool in Illustrator of Photoshop. De meeste -in and outs- ken je, of snap je wel. Natuurlijk ben je als ontwerper afhankelijk van deze kennis/tools. Maar als ontwerper wil je liever niet beperkt zijn.

Graag wil ik vertellen welke tools voor mij nuttig zijn en vooral hoe ik mijn eigen gereedschap hebt gemaakt en gebruikt. Mijn techniek is in basis 'code'. Natuurlijk zijn vaardigheiden zoals tekenen of andere hulpmiddelen nuttig, maar ik focus mijn ontwerpen op regels gedreven design. Via code, afspraken. Ik denk dat deze afspraken leiden tot consensus in design en strakke/duidelijke identiteiten.

Apps (ge-)misbruiken

Soms gebruik ik ingewikkelde Adobe Illustrator flows (klik hier, doe dat, 20 stappen) om een bepaald beeld te krijgen. Maar soms zijn exact de juiste tools te vinden in o.a. de App-store. Voor een opdrachtgever wilde we een patroon met iconen ontwerpen, maar op zo'n manier dat het niet gelijk herkenbaar was als een patroon. Na even zoeken naar mozaïek software en na een paar uur lekker spelen met verschillende demo's, vonden we een app die ideaal was voor ons.

Iedereen kent wel het idee waar je vanuit heel veel foto's, 1 grote foto kunt maken. Precies dat, wij hebben de bibliotheek geladen met iconen (geen familie-foto's), de grote foto was een bitmap (zwart/wit, geen halftoon) van een bloem, ook geen familie-foto. De output was interessant. Interessant, want met de druk op de knop hadden we weer een beeld en weer een beeld. Even het hoofdbeeld veranderen en de hele context was weer een nieuw beelden-reeks.

App's gebruiken zoals ze niet bedoel zijn, dat doen we vaker.

Voor NPD Nieuwsmedia hebben

Author picture

2 november 2020